18 januari 2022

Het houden van een vijgenboom

2 min read

De vijgenboom is een struikachtige plant die voornamelijk in Zuid-Europa te vinden is. In landen zoals Turkije en Egypte, is de vijgen productie het hoogste. Dit is voornamelijk vanwege het warme klimaat. Wanneer de vijgenboom in een kouder klimaat gehouden wordt, zoals in nederland, kunnen de takken die zich boven de grond bevinden afvriezen. Echter niet getreurd, deze kan je direct verwijderen en in het voorjaar groeit de boom weer boven de grond uit.

Wil je er zeker van zijn dat je het jaar erna weer vijgen hebt? Maak dan kleine stekjes van de vijgenboom. Dit zijn een soort mini plantjes, die je als reserve boompjes kan bewaren.

De vijg als vrucht

De vijg is een vrucht die je meestal in augustus en september kan oogsten, mits je de boom in Nederland geplaatst hebt. Sommige vijgen barsten open als je ze plukt, waardoor er aangeraden wordt ze direct even te proeven. Sowieso zijn de vijgen het lekkerste als je ze dezelfde dag als het oogsten opeet. Omdat ze slecht te bewaren zijn, kan je ze het beste invriezen mocht je ze niet direct willen eten.

Vogels zijn ook een grote fan van vijgen. Mocht je dus niet willen dat deze gestolen worden door de gevleugelde beesten, is het slim om ze binnen te bewaren. Als je een eigen plant hebt, gooi dan bijvoorbeeld een groot net eroverheen tegen deze vijgen stelende dieren

Vijgenbomen planten

Wanneer je de vijgenboom in je tuin wilt planten, is het slim om een warme, veilige plek hiervoor te kiezen. Denk daarbij aan een plek tegen de schutting of tegen het huis aan. Op deze manier blijft de jonge plant warmer dan wanneer het de volle wind vangt.

De jonge boom groeit de knoppen in het begin van de winter, hieruit kunnen later de vijgen groeien. Als de winter te koud en te streng is, kunnen de knoppen dit niet overleven en zullen er later in het jaar nieuwe gevormd worden door de plant.

Ondanks dat er in ons regenachtige klimaat veel water uit de lucht komt vallen, is de vijgenboom geen fan van de regen. Ook heeft hij er een hekel aan om in een pot geplant te worden, vanwege de grote bevriezings kans. Het beste is dan ook om de boom in de tuin op bijvoorbeeld een heuveltje te zetten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *